WanOrde Praktijk voor Persoonlijke Ontwikkeling

Drama Therapie

Wat is Drama-therapie?

Kinderen, tieners en volwassenen die extra ondersteuning nodig hebben bij bijvoorbeeld traumaverwerking, faalangst, weinig zelfvertrouwen etc kunnen terecht bij WanOrde voor individuele dramatherapie. 

De therapie is gericht op het hier en nu. Gebeurtenissen in het verleden kunnen niet worden uitgewist. Maar we kunnen wel aan de slag met hoe erop gereageerd wordt en hoe het individu nu in de wereld staat. En van daaruit werken naar de ontwikkelingsdoelen.

Binnen Dramatherapie kan je je angsten, boosheid en andere emoties op een veilige manier ruimte geven. Je kunt diverse situaties uitspelen, nieuwe reacties uitproberen en zien wat de verschillende uitkomsten kunnen zijn. Omdat het "niet echt" is, ervaart men veiligheid en ook een stuk ontspanning, omdat binnen het theaterspel een "foute" reactie of inbreng eigenlijk niet bestaat. De methodes die gebruikt kunnen worden zijn heel divers, van verkleden en rollen spelen tot spelletjes doen.

 

Werkwijze

Na een intake gesprek (indien kind of tiener met de ouders), volgt er een observatie. Dat gebeurt thuis, indien mogelijk op school en eventueel op andere plekken die belangrijk zijn. Daarna wordt er een behandelplan opgesteld, welke als leidraad fungeert voor de therapie en welke ook regelmatig met de ouders/ verzorgers of cliënt (en eventueel school) wordt besproken. 

De eerste fase is een kennismakingsfase. Pas als de persoon zich veilig en vertrouwd voelt kan er gewerkt worden aan de doelen. Hierin wordt rekening gehouden met het tempo wat de persoon aangeeft. Eventueel kan het noodzakelijk zijn andere vormen van therapie of coaching te gebruiken. Dit wordt altijd vooraf besproken.

De therapie wordt bij voorkeur gegeven in de eigen praktijkruimte in Studio G14 te Breukelen.